top of page
  • Writer's pictureJonna Kaasalainen

Miten valita häävalokuvaaja?


Tällä blogikirjoituksellani toivon auttavan häävalokuvaajan valinnassa. Kertoa mitä kannattaa ottaa huomioon kuvaajan valinnassa ja kannattaako valita vain hintalapun perusteella.

Hääpäivää valmistellaan pitkän aikaa, joidenkin kohdalla useamman vuoden ajan ja se vierähtää nopeasti. Hetkessä siitä tulee kaunis muisto. Mitä hääpäivästä jää käteen, kun sen suunnitteluun vietetyt tunnit on ohi ja sitä varten säästetyt tonnit on kulutettu ja riisuttu pois päältä, pesty suihkussa, syöty ja juotu. Vierelläsi on sinulle tärkein ihminen maailmassa ja haluatte jakaa kaiken toistenne kanssa. Jäljelle jää myös kuvat ja videot, jotka mahdollistavat tuohon päivään palaamisen. Uskon, että jokainen haluaa kauniit, onnistuneet valokuvamuistot päivästä.

Miksi ulkopuolinen valokuvaaja häihin ?

Löytyykö lähipiiristäsi henkilö, joka harrastaa kuvausta ja/tai omistaa kalliin kameran? Jos vastaus on kyllä, haluatko hänen juhlivan tärkeää päivää kanssanne vai keskittyvän koko päivän ajan kuvaamiseen ja pahimmassa tapauksessa stressaavan viikkoja ennen häitä kuvien onnistumisesta tai katuvan lupautumistaan kuvaajaksi, kun kuvat ovatkin lähes mustia, koska valotusaika oli pielessä.

Tässä jo pari syytä siihen, miksi kannattaa valita kuvaaja lähipiirin ulkopuolelta.

Kysy itseltäsi

-Oletko valmis vaatimaan läheistä ystävää tai sukulaista olemaan kameran takana (töissä) koko päivän?

-Jos ajattelet "Kyllä riittää, kun ystävä tai sukulainen kuvaa vain vihkimisen ja häävalssin", oletko oikeasti sitä mieltä, että se riittää ?

-Luotatko siihen, että juuri nuo kaikkein tärkeimmät kuvat onnistuvat harrastelijalta?

-Oletko valmistautunut siihen tunteeseen, kun eteesi tuodaan epätarkkoja, sumeita, väärin valotettuja kuvia, koska kuvaaja ei osannutkaan käyttää hienoa ja kallista kameraa?

Olen kuullut tarinan, mutta en muista missä tai keneltä sen kuulin, mutta tässä se tulee;

Valokuvaaja oli kuvaamassa kirjamessuilla ja kuvattava kirjailija kuvauksen päätteeksi sanoi "Sinulla on niin hieno ja hyvä kamera, että kuvistasi tulee varmasti todella onnistuneita." Tähän valokuvaaja vastasi "Sinulla on varmasti todella hyvä kirjoituskone, kun olet kirjoittanut noin hyvän kirjan."

Haluan vain muistuttaa, että valokuvaajan ammattitaito on enimmäkseen kaikkea muuta, kuin kallis ja iso kamera.

Mitkä ovat tärkeimmät kuvattavat asiat?

Pohdi seuraavaksi mitkä on teille tärkeimmät hetket, joista ehdottomasti haluatte kuvia. Samalla kannattaa miettiä päivän aikatauluja. Milloin kaikki tapahtuu ja millaiset on aikavälit, näin saatte osviittaa siitä kuinka kauaksi aikaa tarvitsette kuvaajaa.

-Laittautuminen, kampaajalla, meikissä

-Pukeutuminen

-First look eli ensinäkeminen

-Hääpotretit

-Vihkiminen

-Juhlaväen kanssa ryhmäkuva

-Juhlavastaanotto ja onnittelut

-Puheiden pitäjät

-Ruokailu ja ruuat

-Ryhmäpotretit perheenjäsenten, sukulaisten, ystävien kanssa eri kokoonpanoilla

-Hääkakun leikkaus

-Ohjelmanumerot, kimpun ja sukkanauhan heitto

-Häävalssi

-Häävieraiden kuvaus vieraskirjaan

-Photobooth

-Polaroid vieraskirja

Pohdi mitkä hetket ovat sellaisia, jotka ehdottomasti haluat kuvattavan.

Minkä tyylisiä kuvia haluat?

Jos olet nyt päättänyt, että aiot palkata jonkun kuvaamaan häät, täytyy seuraavaksi miettiä millaisista kuvista pidät ja millaisia haluaisitte itsestänne. Internetti on pullollaan hääkuvia. Erittäin hyvä työkalu tähän on Pinterest, eli ikäänkuin sähköinen muistitaulu, jonne voit kerätä kuvia kaikkialta netistä. www.pinterest.com

Googlaa ja käytä Facebookin puskaradioita ja hääryhmiä paikkakuntasi kuvaajien etsintään. Katso heidän kuviaan ja heidän tyylinsä kuvata, Jos jokin miellyttää laita tarjouspyyntösi hänelle (vaikka hinnasto olisi näkyvissä). Kannattaa jo tässä vaiheessa laittaa pari kuvaa kuvaajalle, jos et ole varma tekeekö kuvaaja sen tyylisiä kuvia kuin haluaisitte.

Älä ikinä bookkaa valokuvaajaa näkemättään hänen ottamiaan kuvia!

Vaadi aina tapaamista etukäteen. Tällöin voit näyttää kuvia, joista pidät, jolloin kuvaajallakin on tiedossa mieltymyksesi. Tapaaminen kannattaa olla lähempänä häitä. Tapaaminen on hyvä pitää vasta silloin, kun teillä on tiedossa päivän aikataulu noin kk-2vko ennen häitä.

Budjetti -kuinka paljon olet valmis maksamaan kuvista?

Laskekaa budjettiinne kuvien osuus. Kuinka ison painoarvon annatte kuville?

Mekon hinta vs kuvien hinta

Bändin/DJ:n hinta vs kuvien hinta

Kuvien hinta vs muistot hääpäivästä

Jos joudutte tinkimään kuvausajasta, niin mistä kuvista tingitte? Mitkä olisivat sellaisia haasteellisia nopeita kuvaustilanteita tai vaativissa olosuhteissa kuvaaminen, joihin tarvitsette ammattilaista, joihin ystävä tai sukulainen ei pysty?

Ei kannata unohtaa, että paikkakuntakohtaiset erot hinnoissa on huomattavia. Pääkaupunkiseudulla kuvaajan keikka kustantaa 3000 euroa, kun taas savossa sama keikka 1000 euroa. Tällöin kannattaa miettiä, onko halvempaa lennättää tuo kuvaaja kuvaamaan päiväänne. Nimittäin olen lähtenyt keikalle Kuopiosta ja tehnyt keikan Helsingissä ja tämä tuli hääparille edullisemmaksi, kuin ottaa kuvaaja Helsingistä.

Opiskelijoiden käyttö. Jos päädytte käyttämään opiskelijoita, ottakaa niitä kaksi. Kyseessä voi olla jo ammattilainen tai henkilö, joka ei ikinä ole itse ollut häissä, edes vieraana ja ei tiedä mitä seuraavaksi tapahtuu. Jokin voi mennä pahasti pieleen tai sitten kaikki voi mennä hyvin. Opiskelijoita voi kysellä oppilaitosten opettajien kautta.

Mikä kuvauksessa maksaa?

Ammattilaisen kuvassa maksaa muunmuassa seuraavat asiat

-laitteisto, ammattilainen tulee paikalle 1500-10000 euron kaluston kanssa, jotka pitää päivittää noin 5 vuoden välein

-kuvausaika + kuvien käsittelyaika, lähes samanverran, kuin aikaa meni kuvaamiseen menee kuvien valikointiin, koevedoksiin ja kuvien käsittelyyn

-kuvankäsittely ohjelmistot n.13-60e/kk

-matkakulut kuvauspaikoille ja niiden välillä

-raudanluja ammattitaito, kuvaaja tietää mitä seuraavaksi tapahtuu ja on valmiudessa koko juhlan ajan, ohjaa kuvattavia ja pukeutuu, käyttäytyy asiallisesti juhlan luonteen mukaan

Millaisen ihmisen kanssa jaat hääpäivän?

Huomioithan, että kuvaajilla on eri tapoja kuvata. Jotkut kuvaavat kaukaa, seinien reunoilta pitkillä objektiiveilla ja osa taas on läsnä hetkissä ja nappaavat näin tilannekuvia tilanteiden keskiöstä. Tehkää kirjallinen sopimus, jossa kuvien käyttöoikeudet ja peruutusehdot.

Valitkaa teille sopiva kuvaaja. Sellainen, josta pidätte ihmisenä. Tavatkaa ennen hääpäivää, jotta tutustutte ja ette ole enää ihan vieraita toisillenne.

Voisin vielä kertoa millainen minä olen kuvaajana ja mistä minua on paljon kiitelty kuvauskeikalla. Olen hyvin paljon läsnä ja hääparin tukena. Olen sellainen joka paikan höylä ja autan tarvittaessa, olipa kyse mistä vaan. Eli työnkuvani ei ole vain seurata tapahtumia linssin takaa. Olen mm. työnnellyt vauvaa, jotta vanhemmat pystyivät hakemaan ruokaa, etsinyt teippiä, auttanut helmojen kanssa ja korjannut meikkiä. Olen nähnyt paljon häitä, joten voin antaa vinkkejä jo tapaamisessamme, miten kannattaa toimia. Eniten positiivista palautetta olen saanut siitä, millainen persoona olen ja millaisia ideoita minulla on heittää kuviin. Hääpäivänä olen lähellä paria, jotta saan kaikki tärkeimmät hetket napattua ruudulle. Kuvia asiakkkaat ovat kehuneet ja paras palkinto on, kun on onnistunut toteuttamaan asiakkaan toiveet.

Näillä tiedoilla pääsee jo hyvin pitkälle kuvaajan valinnassa :)

Paljon enemmän kuin valokuva.

#häävalokuvaus #hääkuvaaja #weddingphotographer #wedding #häät #juhlat #hääkuva #hääpotretti #dokumentaarinenhääkuvaus #valokuvaaja #ValokuvaajaKuopiossa

638 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page