• Jonna Kaasalainen

Kaikki kuvat kotialbumiin


Asiakkaani monesti kysyvät saavatko he kaikki kuvat itselleen, myös ne joita en käsittele.

"Valintaa on ihan kamaa tehdä, kun kaikki kuvat ovat niin ihania, mutta budjetti kuvien suhteen on rajallinen."

Olenkin tässä miettinyt, miten asiaa voisi ratkaista. Toki itseänikin harmittaa, kun moni kuva kuvaussessiosta on "kuvan arvoinen" ja näin ollen arvokas muisto asiakkaalle.

Käydäänpäs ensiksi läpi perusasiat eli mikä kuvassa maksaa ja miksi et voi saada kaikkia kuvia käsittelemättöminä itsellesi.

Mistä kuvan hinta koostuu?

Mikä ammattilaisen ottamassa kuvassa maksaa. Tähän alle olen listannut niitä asioita, jotka on hyvä ottaa huomioon, kun ajattelet kuvan hintaa

Kuvauskalusto. Ammattilaisella on ammattilaisen kamera ja tarkoituksenmukaiset linssit, joiden arvo useita tuhansia euroja. Siitä voi alkaa laskea, kuinka monta kuvausta pitää tehdä, jotta laitteisto on maksanut itsensä takaisin. Kaiken kukkuraksi laitteistoa pitää uusia ja/tai huoltaa muutaman vuoden välein. Itse kameran lisäksi on salamalaitteet, jalustat ja muut oheistarvikkeet kuvausta varten, jotka ovat vähintäänkin kameran ja linssien arvoisia.

Tila. Mahdollinen tilavuokra on hyvä ottaa huomioon, jos kuvaajalla on erillinen tila valokuvausstudiota varten. Tähän voi laskea sähkön ja netin mukaan. Itselläni ei ole tilaa vuokrattuna, joka näkyy suoraan hinnoissani. Studiotila sijaitsee kotonani.

Kuvankäsittelykalusto. Digikuvat käsitellään tietokoneella ja ammattilaiselta löytyy tehokas laite kuvan käsittelyyn, jolla onnistuu isojenkin tiedostojen pyörittäminen. Hintaan tulee laskea kalibroitu laadukas näyttö, joka toistaa kuvan värit mahdollisimman aidosti, jotta lopputuote näyttää lähes samalta ruudulta katseltaessa, kuin printtinä. Moni kuvaaja käyttää piirtopöytää kuvien käsittelemiseen, koska se on ergonominen ja taipuu sellaiseen työnjälkeen, johon pelkkä hiiri ei pysty. Uskoisin, että jokainen ammattilainen käyttää Adoben ohjelmistoja kuvien käsittelemiseen, kuten Adobe Photoshop ja Lightroom. Ohjelmistotkaan eivät ole ilmaisia.

Nettisivut. www-osoite eli domain löytyy ammattilaiskuvaajalta, joka ostetataan vähintään vuodeksi kerrallaan. Lisäksi tarvitaan jokin web-hotelli tai alusta, jolle sivut on rakennettu.

Aika. Kuvaukseen ja kuvan käsitttelyyn mennyt aika on varmastikkin se asia, joka asiakkaalle konkreettisesti tulee ensimmäisenä mieleen, mikä kuvassa maksaa. "Kuvaaja otti 45 minuuttia kuvia, aika kova tuntipalkka".

Lähes aina kuvaaja istuu vähintään saman ajan käsittelyvaiheessa tietokoneella, kuin mitä kuvaamiseen on mennyt. Jos kuva vaatii paljon manipulaatiotyötä aikaa voi mennä useita tunteja yhteen kuvaan.

Verot. Arvonlisävero on 24% hinnasta, eli lähes 1/4. Jos kuvaaja nostaa itselleen palkkaa, pitää vielä vähentää oma tuloveroprosentti ja muut tellit, lellit yms.

Ammattitaito. Kuvaajalla on alan koulutus tai useiden vuosien opit takataskussa. Hän tietää miten missäkin kuvaustilanteessa tulee käyttäytyä, pukeutua ja tarvittaessa puhua. Hän osaa toimia haastavissa olosuhteissa tai tilanteissa. Hän jopa osaa kääntää haasteet mahdollisuuksiksi. Hänen työnjälkensä on viimeisen päälle kiitettävää. Kuvat ovat teräviä, oikein valotettuja ja kauniisti sommiteltuja.

Miksi en saa käsittelemättömiä kuvia itselleni?

Kuvaaja on määritellyt myytävässä palvelussaan, kuinka monta valmista kuvaa saat itsellesi. Joillakin se on 3, 5 tai vain yhden, riipuen kuvauksesta ja hinnasta. Kuvia kuvaaja kuitenkin ottaa, sanotaanko n. 50-150 tavallisella muotokuvauskeikalla. Miksi näitä kaikkia kuvia ei luovuteta asiakkaalle?

Ensin kuvaaja käy läpi kaikki kuvat ja raakkaa pois sellaiset, joissa silmät on kiinni, suu tarkoituksettomasti auki, kohde liikahtanut ja kuva epätarkka. Sitten valitaan kaikki parhaat kuvat, joista asiakas saa valita mieleisensä. Moni haluaisi nämä kaikki koevedokset itselleen. Kyseessä on kuitenkin vielä keskeneräinen työ.

Koevedokset ovat raakakuvia, eli ne ovat lähes suoraan kamerasta, niille ei ole vielä tehty kuvankäsittelyä. (Lightroomissa kuville voidaan ajaa filteri eli jonkunlainen sävytys, mutta muuten kuviin ei ole koskettu)

Usein kuultua "sinun ei tarvitse käsitellä kuvia, joten voit luovuttaa raakakuvat meille, niin sinulla ei mene aikaa käsittelyyn"

No monen mielestä kuvat ovat jo hienoja tässä vaiheessa ja kelpaavat varsin hyvin semmoisenaan. Tässä kohtaa voisi verrata työtä muihin ammatteihin ja työvaiheisiin.

Ei kirjailijakaan jätä oikeinkirjoitusta kirjalleen tekemättä. Maratoonari ei lopeta juoksua viimeisten kilometrien kohdalla. Ravintolassa saat annoksen, jossa ruoka-aineet on kypsennetty, eikä suoraan kylmiöstä.

Valokuva ei ole valmis kamerasta tullessaan. Valokuvaaja ei voi antaa raakoja kuvia asiakkailleen, aivan kuten kokki ei päästä raakaa kanaa keittiöstään pöytään tarjoiltavaksi.

Kuva jonka kuvaaja antaa asiakkaalleen on hänen käyntikorttinsa ja taidonnäytteensä myös tuleville asiakkaille. Näin ollen kuvaaja luovuttaa vasta valmiit kuvat asiakkailleen, sillä haluaa näyttää osaamisensa jokaisessa kuvassa, joka lähtee maailmalle.

Kannattaakin ajatella, että kuvaustilanteessa otetut kuvat, joita ei valita käsiteltäviksi, ovat sellaisia ruutuja, jotka ovat mahdollistaneet ne helmet, jotka loppujen lopuksi valitsette.

Mutta kun minä haluan?

Kuvaus on parhaimmillaan ihana hetki ja kokemus kaikille kuvaustilanteeseen osallistuville, eli ymmärrettävää on, että siitä haluttaisiin mahdollisimman paljon kuvia talteen itselle. Vaikka sinne kotialbumiin. Olenkin nyt seuraillut miten kollegat ovat tätä asiaa ratkaisseet ja miten minä voisin palvella asiakkaitani paremmin tässä asiassa.

Tiina Haring eli Rouva Musta Oy antaa jokaisesta kuvauksestaan pienen vihkosen. Lisää voi lukea täältä.

Kuvat ovat siinä vedoksia ja niille ei ole tehty mitään pientä sävytystä lukuunottamatta. Tarkoitukseni ei ole tällä vihkosella esitellä tulostuksen laatua vaan tämä on muisto mukavasta kuvaushetkestä. -Tiina

Kuva: Tiina Haring

Muuten olen huomannut, että kuvia annetaan puisissa laatikoissa tai muuten kauniisti pakattuina printteinä, joko ihan valmiita kuvia tai sitten koevedoksineen.

Kuva: Wooden Banana

Kuva: Wooden Banana

Miten saan kaikki kuvat jatkossa JoKa Photographyltä?

Päädyin, että jatkossa minulla on tuote myös heitä varten, jotka haluavat koevedokset itselleen. Kuvat saa itselleen vihkosen muodossa. Koevedoskuvat tulevat siihen ilman vesileimaa vain sävytettyinä. Nettikansiossa koevedoksissa on vesileima. En pysty tarjoamaan vihkosta niin, että se sisältyisi nykyisiin kuvaushintoihin. Vihkosen hinta on 25 euroa ja se tulee erikseen tilata. Myös menneistä kuvauksista on nyt mahdollista tilata vihkonen ->jonna.kaasalainen@hotmail.com.

Olen niin innoissani, että 2018 vuoden hääkuvauspaketteihin haluan lisätä jonkun boxin, laatikon, jossa olisi muutamia vedoksia tai postikortteja päivästä. Tämän ajatuksen haluan vielä hioa niin että lopputuotteesta tulee hyvä, joten palaan siihen myöhemmin. Ehdotuksia ja mielipiteitä saa heittää, minkälainen olisi sinusta hyvä ?


0 views

@2020 Joka Photo